Lody Trójsmak z karmelizowanymi orzechami i sezonowymi owocami
Lista składników
Lody Trójsmak Zielona Budka (Pistacjowe, Śmietankowe, Karmel z solą)
Prażone orzechy laskowe, włoskie lub mieszane (80 g)
Cukier (5 łyżek)
Woda (2 łyżki)
Herbatniki
Owoce sezonowe
Mięta do dekoracji
Sposób przygotowania
Orzechy drobno siekamy – tak, aby były widoczne kawałki.
W małym garnuszku gotujemy wodę z cukrem i orzechami, całość podgrzewamy, aż cukier zamieni się w jasnobrązowy karmel. Ważne, żeby nie spalić karmelu – wtedy staje się gorzki.
Wszystko przekładamy na talerz wyłożony papierem do pieczenia i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Sposób podania
Przed podaniem, orzechy z karmelem kruszymy w rękach lub kroimy nożem.
W pucharkach umieszczamy 2–3 gałki lodów i dodajemy posypkę oraz owoce.