Lody Trójsmak z karmelizowanymi orzechami i sezonowymi owocami

Lody Trójsmak z karmelizowanymi orzechami i sezonowymi owocami
Lody Trójsmak z karmelizowanymi orzechami i sezonowymi owocami
Lody Trójsmak z karmelizowanymi orzechami i sezonowymi owocami
Lody Trójsmak z karmelizowanymi orzechami i sezonowymi owocami

Lista składników

  • Lody Trójsmak Zielona Budka (Pistacjowe, Śmietankowe, Karmel z solą)
  • Prażone orzechy laskowe, włoskie lub mieszane (80 g)
  • Cukier (5 łyżek)
  • Woda (2 łyżki)
  • Herbatniki
  • Owoce sezonowe
  • Mięta do dekoracji

Sposób przygotowania

  • Orzechy drobno siekamy – tak, aby były widoczne kawałki.
  • W małym garnuszku gotujemy wodę z cukrem i orzechami, całość podgrzewamy, aż cukier zamieni się w jasnobrązowy karmel. Ważne, żeby nie spalić karmelu – wtedy staje się gorzki.
  • Wszystko przekładamy na talerz wyłożony papierem do pieczenia i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Sposób podania

  • Przed podaniem, orzechy z karmelem kruszymy w rękach lub kroimy nożem.
  • W pucharkach umieszczamy 2–3 gałki lodów i dodajemy posypkę oraz owoce.

Pozostałe smaki: