Kruche gniazda bezowe z ulubionymi Lodami Zielona Budka
Lista składników
2 białka
100 g cukru
1 płaska łyżeczka soku z cytryny
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wybrane Lody Zielona Budka, np. Truskawkowe
Sos truskawkowy
Owoce sezonowe
Pokruszone pistacje
Mięta do dekoracji
Sposób przygotowania
Białka ubijamy na sztywną pianę – pod koniec ubijania, powoli wsypujemy cukier, cały czas ubijając, wsypujemy mąkę i dodajemy sok z cytryny, ubijamy jeszcze chwilę.
Za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego na blachę z papierem do pieczenia nakładamy porcje piany z wgłębieniem po środku – tak, aby wyglądem przypominały niewielkie gniazda.
Bezy pieczemy około 90–100 minut w 110°C. Zostawiamy do ostudzenia w półotwartym piekarniku.
Bezy można przygotować także dzień wcześniej.
Na deserowe talerzyki wylewamy sos truskawkowy.
Na sosie kładziemy bezę.
Tuż przed podaniem do każdego gniazdka nakładamy po gałce wybranych Lodów Zielona Budka.
Dodajemy owoce i posypujemy pistacjami oraz dekorujemy świeżą miętą.